Voor een sociaal, positief opgevoede, gehoorzame gezinshond. 

Coaching & bewustwording. Voor begeleiding en inspiratie.

Holistisch hondencentrum LOENATIKS

  

Wat is het effect van hersenwerk?
Hersenwerk stimuleert alle zintuigen van je hond en laat de hersens flink werken.
Honden die hersenwerk doen, moeten zich flink concentreren en gaan meestal volledig op in hun spel. Voor de meeste honden is een speelkwartier per dag voldoende om hen geestelijk moe te maken en een voldaan gevoel te geven.
De hond moet nadenken over de uitvoering van een oefening en de handler stimuleert door de hond te belonen voor goede prestaties. De relatie zal hierdoor versterken.
Ook voor honden die bijvoorbeeld moeten revalideren na een operatie, of voor oudere honden is het een goed alternatief. Het kan ook worden ingezet bij gedragstherapie of training. Voor (drukke) honden geeft het rust en voldoening.

Techniek
Honden zijn echte ‘neusdieren’. Ze vinden het reuzeleuk om bijvoorbeeld brokjes op te sporen. Het is echter niet zo dat de hond meteen weet wat de bedoeling is als je deze een puzzel voorzet. Laat de hond duidelijk zien hoe en waar je het brokje verstopt en zorg dat de hond dit zonder enige moeite kan pakken. Beloon deze daarvoor uitbundig. Als je ervoor zorgt dat de hond meteen succes heeft tijdens het puzzelen, zal de hond letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken krijgen en het leuk vinden om verder te gaan. Zodra de hond het spelletje doorheeft, kun je de puzzel stap voor stap steeds iets moeilijker maken.

Honden kunnen heel verschillend op de puzzels reageren. Sommige honden raken snel ontmoedigd als ze de werking ervan niet snel genoeg doorkrijgen. Die moet je extra helpen en aanmoedigen. Je hebt ook echte Willie Wortels die met veel doorzettingsvermogen proberen de puzzel te ontcijferen. Iedere hond heeft wel een eigen techniek om de verstopte brokjes te bemachtigen: de een werkt met vooral met zijn poten, de ander weer met zijn neus en sommige honden smijten gewoon hun voerspeeltje door de kamer. Het kan zijn dat de hond iets andere spelregels hanteert dan eigenlijk de bedoeling is. Dat geeft niet, laat de hond maar lekker zijn gang gaan en rustig wat uitvogelen. Het belangrijkste is dat de hond het leuk vindt om bezig te zijn.

Voor het oplossen van een denkpuzzel is het handig als je hond al wat commando’s beheerst. Je kunt de hond dan beter duidelijk maken wat de bedoeling van het spel is. Met ‘zoek’ kun je bijvoorbeeld aangeven dat er in de puzzel iets verstopt zit. ‘Poot’ kun je gebruiken om de hond iets met de poot te laten aanraken. Ook ‘touch’, oftewel iets aanraken met zijn neus, kan handig zijn om de puzzel in beweging te krijgen. Deze commando’s zijn vrij eenvoudig te leren. Neem bijvoorbeeld ‘touch’. Als je je hand bij de neus van de hond houdt, zal die er al haast automatisch aan snuffelen. Beloon de hond daarvoor met veel enthousiasme en iets lekkers. Goed zo! Dat is ‘touch’! Vervolgens kun je kijken of je hond ook andere objecten – zoals de bal – met de neus wil aanraken. Als de hond doorheeft wat ‘touch’ is, kun je dat woord gebruiken om bijvoorbeeld een onderdeel van een puzzel te laten verschuiven.

Stimulerend en denk puzzels
De stimulerende puzzels spreken voor zich zelf wat de werking hiervan is. De hond kan zelfstandig er mee spelen maar dit kan ook samen. De denkpuzzels zijn bordspellen en zijn een stuk moeilijker dan de stimulerende puzzels. Deze puzzel speel je samen met de hond. De puzzels zijn niet geschikt om zonder toezicht te geven. Alle puzzels hebben een bepaalde manier hoe de hond de beloning er uit moet zien te krijgen, hebben een moeilijkheidslevel, dat maakt de ene nog interessanter dan de ander. Berg na het spelen de puzzel op, zo voorkom je dat het kapot zou kunnen gaan en het spel blijft interessant!

Hersenwerk is op een leuke manier bezig zijn met de hond en zorgt voor blije, slimme en zelfverzekerde honden, van jong tot oud!
 

Werkwijze spelotheek

 

Informatie en of inschrijven;  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           telefoon:  0031 (0)627 480 273,  Inge Lambriex